1. Energietransitie ook voor mensen met een smalle beurs?
De energietransitie is een zaak van ons allemaal. Of het nu om koop-, vrije sector- of sociale huurwoningen gaat, in alle gevallen wordt een actieve rol van de bewoners zelf verwacht. Maar niet voor iedereen is dat gemakkelijk of vanzelfsprekend. Binnen de pilot Energie voor Iedereen wordt gewerkt aan nieuwe mogelijkheden om huishoudens met geen of beperkte investeringsmogelijkheden bij de energietransitie te betrekken en energiearmoede te voorkomen. De pilot is een samenwerking tussen het provinciale programma Versterken Sociale Veerkracht, het provinciale programma Energie / onderdeel sociale innovatie, Enpuls B.V. en de gemeenten Bernheze, Breda en ’s-Hertogenbosch.
In deze workshop gaan we in op het thema ‘Energiearmoede’ en op de eerste lessen die we kunnen trekken uit het voorbereidings- en uitvoeringsproces van de gemeentelijke pilotprojecten.
2. Gedragen armoedebeleid? Ervaringen met armoede als input voor beleid.
De verhalen over armoede en wat dat met mensen doet zijn input voor breed gedragen armoedebeleid. We vertellen over de mooie voorbeelden uit Weert, waar de gemeente werkt met een breed gedragen ‘aanvalsplan armoede’ en de gemeenten Cuijk, Grave en Mill waar de dialoogmethode vanuit vele organisaties en burgers input leverde voor het ontwikkelen van beleid.
Vervolgens gaan we met de deelnemers in gesprek, we horen hun verhalen (storytelling) en nemen de methode van de dialoog hierbij mee. Zodat iedereen aan het woord komt, ieder verhaal verteld kan worden. Met als doel de verbinding tussen burgers/burgerinitiatieven en beleidsmakers. Samen maak je het verschil en kunnen we elkaar in deze workshop inspireren.
3. Zorgzame dorpen, een antwoord op uitdagingen in je dorp?
Een sterk vergrijzende bevolking, veranderingen in basisvoorzieningen, én de zorgvraag… Hoe kunnen we bouwen aan sterke, zorgzame dorpen?
De provincie Antwerpen, Thomas More en KU Leuven werken een ondersteuningspakket “zorgzame dorpen” uit met inspirerende voorbeelden, concrete tips en methodieken.
Geef dit pakket mee vorm en ontdek hoe wij gemeenten kunnen ondersteunen.
4. Grensoverschrijdende innovatietrajecten in de zorg – van idee naar live test
Innovaties in de zorg kunnen een belangrijke maatschappelijke bijdrage leveren. Echter, het aantal innovaties dat uiteindelijk succesvol de markt haalt is slechts 35 procent. Proeftuinen als Slimmer Leven (NL) en LiCalab (BE) stimuleren, ondersteunen en versnellen innovaties in de zorg. Onder andere via het project CrossCare, waarbij de drempel voor ondernemers wordt verlaagd om zorginnovaties succesvol naar de markt te brengen. Waar loop je allemaal tegen aan? Hoe stem je zorginnovaties af op de behoeften van de eindgebruikers? En hoe ziet de eindgebruiker de zorginnovatie in zijn dagelijks leven? In deze workshop ga je zelf aan de slag met het ‘innovatietraject’ en verken je alle stappen en uitdagingen, van idee tot live testen. En gaan we natuurlijk in op de meerwaarde voor eindgebruiker. Het traject wordt geïllustreerd met praktijkvoorbeelden uit CrossCare.
5. Zorgcoöperatie Hoogeloon: veerkrachtdialoog over de doorontwikkeling van de eerste zorgcoöperatie van Nederland
Zorgcoöperatie Hoogeloon, de 1e in Nederland, bestaat inmiddels alweer ruim 13 jaar. Na de succesvolle pioniersjaren is het nu tijd voor doorontwikkeling. Wat willen de huidige dorpsbewoners van de zorgcoöperatie, wat hebben ze nodig en wat kunnen zij zelf bijdragen? Deze vragen zijn aan de orde gekomen in de Veerkrachtdialoog Hoogeloon. Aan 16 tafels voerden de dorpsbewoners aan de hand van een serious game een verdiepend gesprek met elkaar.
Meer weten over deze serious game ? Tijdens de workshop bespreken we de toepassingsmogelijkheden van de veerkrachtdialoog en zetten u zelf ook aan het spelbord. De workshop is in het bijzonder interessant voor burgerinitiatieven, raadsleden, professionals en beleidsmakers.
6. Inclusierecept voor elke organisatie
In de gemeente Wijchen is een traject gaande waarbij inwoners aan de voorkant betrokken worden bij het maken van een inclusieagenda onder de titel “Iedereen doet mee”. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de VN receptenmap. In die map zitten 11 recepten met ingrediënten, bereidingswijzen en smaakmakers. De 11 recepten gaan over de 11 thema’s uit het VN verdrag voor rechten van mensen met een beperking.
De gemeente Wijchen heeft gekozen voor 4 thema’s: Wonen, Zorg, Werk/dagbesteding en Vrije tijd.
Andere thema’s zijn: toegankelijkheid, gelijkheid, vervoer, vrijheid en veiligheid, begrijpelijke informatie en onderwijs.
Tijdens de workshop ‘kook’ je als deelnemer zelf met behulp van de VN receptenmap. Doe mee, hoor de ervaringen uit Wijchen en maak je eigen lokale recept.